Uutislistaukseen

Pyhäpäivän 16.1. sana

2. sunnuntai loppiaisesta

Jeesus ilmaisee jumalallisen voiman: 2. Kun. 4:1-7

Ihmeellinen ruokaöljy

VT:n profeetta Elisa (848-797 eKr) oli Israelin suuren profeetan, Elian, työn jatkaja. Hänen kauttaan tapahtui monia merkittäviä ihmeitä.

Elisa osoittaa myötätuntoa velkojan otteeseen joutuneelle naiselle, profeetanoppilaan leskelle. Profeetalla oli aikaa pysähtyä yhden ihmisen tuskan edessä. Yhtäkkiä hyllyltä löytynyt oliiviöljy oli ratkaisu lesken tukalaan tilanteeseen. Tarvittiin vain tyhjiä astioita. Jokaiseen tyhjään astiaan riitti öljyä, täyteen asti. Nainen kykeni maksamaan velkansa myymällä öljyä ja vielä hänelle ja pojille jäi rahaa elämiseenkin.

Elisa tuo Jumalan ratkaisun ja avun epätoivoiseen tilanteeseen. Apu oli yllättävä ja ihmeellinen, mutta samalla myös hyvin käytännöllinen ja arkinen. Elisa ei väheksynyt pieniä tilanteita ja tarpeita. Hän oli Jumalan käytössä siellä, minne hänet johdatettiin ja missä oli tarve.

Jumala käyttää meitä ihmisiä siunaukseksi toisillemme. Onko meillä korvat kuulla ja silmät nähdä, miten Hän johtaa meitä? Onko meillä sydän avoinna lähimmäistemme tarpeille? Jumala tahtoo käyttää rukouksiamme, sanojamme ja tekojamme. Jeesuksen opetuslapsina olemme Hänen ystäviään ja työtovereitaan. Jeesus avaa mahdollisuuksien ovia ja rohkaisee meitä astumaan niistä sisään.

Jumalalle kaikki on mahdollista!

 

Voit pohtia tekstin pohjalta:

  1. Millaisen avun Elisa tuo lesken elämään?
  2. Millaista ajattelet lesken elämän olleen ennen ihmettä ja sen jälkeen?
  3. Elisa tekee myös muita ihmeitä (2. Kun. 2-6). Millaisia?
  4. Millaisia Jumalan ihmeitä olet nähnyt ympärilläsi tai kokenut omassa elämässäsi?
  5. Miten sinä haluat olla Jumalan käytössä?

 

-Satu Salo

Teksti on julkaistu Hetkinen Raamatun lukemiseen 1/2022 -lehdessä.

15.1.2022 10.32