Uutislistaukseen

Pyhäpäivän 9.1. sana

1. sunnuntai loppiaisesta

Kasteen lahja: Matt. 3:13-17

Messias on liikkeellä

Johannes Kastaja tunnisti ja tunnusti sukulaismiehensä messiaanisen kutsun ja tehtävän. Hän näki Jeesuksessa sen, mitä muut eivät vielä nähneet.

Vaikka Johanneksella oli selkeä kutsu omaan ”tienraivaajan” tehtäväänsä, hän koki arvottomuutta ja pienuutta Jeesuksen edessä. Hän näki edessään Jumalan Karitsan, joka tulee ottamaan pois maailman synnin (Joh. 1:29), myös hänen syntinsä.

Jeesuksen julkinen toiminta alkoi kasteesta. Siinä hetkessä Pyhä Henki laskeutui Jeesuksen ylle ja taivaallinen Isä vakuutti rakkautensa poikaansa kohtaan. Kolmiyhteinen Jumala oli läsnä kaikissa persoonissaan. Pyhä Henki osoitti Jeesuksen taivaallisen alkuperän ja läheisen suhteen Isään. Jeesuksen persoonassa yhdistyivät taivas ja maa, jumalallinen ja inhimillinen, luonnollinen ja yliluonnollinen.

Kasteelle tullessaan Jeesus astui synnittömänä syntisen ihmisen osaan. Hänen tiensä oli nöyrtymisen ja itsensä alentamisen tie. Tällä tiellä hän ei täyttänyt omaa vanhurskauttaan, vaan meidän vanhurskautemme. Jeesus, rakentajan poika, aloitti messiaanisen tehtävänsä ja samalla matkan kohti ristiä. Hän oli valmis syntien sovittajan raskaaseen tehtävään. Tuo tehtävä merkitsi kuitenkin voittoa synnin, kuoleman ja Paholaisen otteesta.

Uskossa meidät kätketään Kristuksen pyhään vereen ja kaikki synti heitetään syvälle armon mereen. Vk 214:2

Voit pohtia tekstin pohjalta:

  1. Mitä Jeesuksen kastehetkellä tapahtui?
  2. Mikä merkitys Jeesuksen kasteella oli hänelle itselleen, Johannes Kastajalle ja muille ihmisille (sekä niille, jotka olivat paikalla, että niille, jotka eivät olleet)?
  3. Mitä Jeesuksen meneminen kasteelle kertoo hänen luonteestaan?
  4. Mitä kaste merkitsee sinulle?

 

-Satu Salo

Teksti on julkaistu Hetkinen Raamatun lukemiseen 1/2022 -lehdessä.

9.1.2022 08.10