Uutislistaukseen

Pyhäpäivän 2.1. sana

2. sunnuntai joulusta

Herran huoneessa: Luuk. 2:41-52

Paras paikka

Pääsemme mukaan ainutlaatuiseen tilanteen Jeesuksen lapsuudesta. Muuta emme Jeesuksen lapsuuden ja nuoruuden vaiheista tiedäkään Raamatun perusteella.

Jeesuksen perhe oli juutalainen ja noudatti juutalaista lakia. Joka vuosi pääsiäisjuhlan aikaan perhe matkasi Jerusalemin temppeliin. He olivat osa suurta pyhiinvaeltajien joukkoa. Pääsiäistä vietettiin Israelin kansan Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi. Jeesus oli nyt kaksitoistavuotias. Hän oli lähellä täysi-ikäisyyttä, jonka juutalainen poika saavuttaa kolmetoistavuotiaana. Pojasta tulee silloin bar mitsva eli lain poika ja uskonnollisessa mielessä aikuinen mies. 

Jeesus viihtyi temppelissä niin hyvin, että jäi pois kotimatkalle lähtevästä seurueesta ja heittäytyi keskusteluihin juutalaisten opettajien kanssa. Perinteinen opettaja oppilas -asetelma kääntyi päälaelleen. Nuori Jeesus oli opettajien keskellä. Hän kuunteli, teki kysymyksiä ja antoi vastauksia. 

Huolestuneet vanhemmat löysivät pitkällisen etsinnän jälkeen Jeesuksen temppelistä. Jeesus oli Kirjoitusten, rukouksen ja Jumalan läsnäolon paikassa. Hän oli juuri siellä, missä hänen pitikin olla eli taivaallisen Isän luona. Kirkko tai muu seurakunnan tila on meille Herran huone, Jumalan lasten kotipaikka.

Herran huone on myös siinä sydämessä, joka uskoo ja turvaa Jeesukseen.

 

Voit pohtia tekstin pohjalta:

  1. Mistä huolestuneet vanhemmat löysivät Jeesuksen?
  2. Miksi Jeesus oli jäänyt temppeliin?
  3. Mitä Jeesuksen vanhemmat ajattelivat tilanteesta?
  4. Mitä seurakunta/kirkko merkitsee sinulle?      
  5. Millainen Herran huone sinun sydämesi on?

 

-Satu Salo

Teksti on julkaistu Hetkinen Raamatun lukemiseen 1/2022 -lehdessä.

2.1.2022 08.31